Биография

Проф. Николина Георгиева

режисьор и педагог

Родена в гр. Карлово на 4-ти октомври 1931 г.

Един от най-изявените режисьори на българския куклен театър.

Завършва режисура във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Георги Стаматов. Работи като режисьор в ДТ Габрово, а от 1959 г. – в ЦКТ София. През 1962 г. специализира куклен театър в Академията за изкуство в Прага. През 1962 г., заедно с проф. Атанас Илков и арх.  Иван Цонев поставят началото на кукления отдел във ВИТИЗ, с което започва и професионалното обучение на творци за кукленото ни изкуство.

От 1976 до 1981 г. проф. Георгиева е зам. Ректор на ВИТИЗ. Благодарение на нейните усилия, кукленият отдел се обособява в отделна катедра. През 1980 г. получава образователно-научната степен „професор“ и дълги години е ръководител на катедрата. Художествен ръководител на много поколения артисти.

Тя е един от реформаторите на съвременния български куклен театър. Заедно с проф. Атанас Илков създават спектакъла „Петя и вълкът“ по музика на С. Прокофиев. Спектакълът получава първото международно отличие в историята на българския куклен театър – Златен медал на Международния куклен фестивал в Букурещ през 1960 г.

Проф. Георгиева е един от основателите и дългогодишен президент на Българския център на UNIMA (1963 – 1988 г.). Неуморен активист на международното куклено движение. Основоположник е на театъра на сенки с ръце у нас. Нейният спектакъл „Карнавал на животните“, изграден по музика на К. Сен-Санс, е познат в целия свят. Той й донася наградата Сребърна роза на Международния ТВ филмов фестивал в Монтрьо, Швейцария през 1968 г.

Режисьор е на множество куклени и драматични спектакли в България, Япония, Индия, САЩ, Белгия, Франция, Сърбия, Полша, Куба и много други държави.

Биография